Přihlášení

Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.

Photo cloud


progeCAD - alternativa AutoCAD ®
Dodavatelem školní verze konstrukčního 2D&3D programu progeCAD Professional je konstrukční a vývojová kancelář SoliCAD, s.r.o.
 Vertikalní menu, vodorovně rozbalovací, třiúrovňové

06. Počítačové sítě – stručný přehled

Druhy sítí:

Sítě LAN (Local area networks) – lokální sítě – omezeny na jedno lokální místo (podnik, budova...), pro přenos dat se obvykle používají kabely.
Sítě WAN (Wide area networks) – rozlehlé sítě – skládají se z více vzájemně propojených sítí LAN. Nejčastěji se pro propojení posítí používají telekomunikační linky.
Síť MAN (Metropolitan area network) – metropolitní (městská) síť – menší než WAN, větší než LAN – rozsah do 75 km, jednotlivé sítě bývají propojeny bezdrátově.

Topologie sítí:

Topologie je způsob, jakým jsou stanice v síti propojeny. Topologie je prvkem síťového standardu a podstatně určuje výsledné vlastnosti sítě. Souvisí s kabeláží.
sběrnicová topologie (bus topology)
Ke spojení stanic je použito průběžné vedení, od stanice ke stanici. Stanice se k vedení připojují pomocí odbočovacích prvků (např. T-konektorů). Výhodou sběrníce jsou nízké pořizovací náklady (malá spotřeba kabelu), nevýhodou poruchovost, porucha v jednom místě vyřadí celou síť, obtížné vyhledávání závady
Využívá se koaxiální kabel (obvykle tenký koaxiální kabel – thin Ethernet), BNC konektory, na obou koncích zakončen zakončovacím odporem (50 ohmů), rychlost přenosu max. 10 Mb.

hvězdicová topologie (star topology)
každá stanice připojena vlastním kabelem. Kabely od stanic jsou připojeny k aktivnímu prvku síťe (koncentrátor – HUB, SWITCH), který tvoří střed sítě. Výhodou je nízká náchylnost k chybě. Porucha jednoho kabelu vyřadí pouze jednu stanici. K hvězdicovému propojení využíváme kroucené dvojlinky (twisted pair cable). Konektor RJ45. Obsahuje čtyři páry vodičů, ochrana proti rušení je řešena tím, že vodiče, jimiž je signál přenášen, se díky vzájemnému zkroucení pravidelně střídají a tím se ruší možnost ovlivňování jednoho vodiče druhým. Dne se používají kabely kategorie 5 (Cat 5) - rychlost přenosu max 100 Mb.
Dnes nejvíce rozšířený typ propojení sítí. - síťový standard Ethernet

Kruhová topologie (ring topology)
Spojovací vedení stanic vytváří souvislý kruh – postupné předávání zpráv (token). Nevýhodou je, že při přerušení vodiče dojde k poruše celé sítě. (IBM Token Ring). Dnes již málo používané.


Data jsou přenášena v síti podle pravidel (přístupové metody, které řídí přístup stanic ke kabelu) pomocí Packetů. Packet je množina dat uzpůsobená k přenosu – soubor kopírovaný z jednoho PC do druhého je nejdříve rozložen na packety, přenesen a pak zpětně složen.)
Packet obvykle začíná úvodní synchronizační skupinou bytů, následuje cílová adresa (kam packet míří), zdrojová adresa (odkud byl packet vyslán), datové pole, v němž jsou uložena přenášená data. Packet je ukončen polem kontrolního součtu (CRC), který umožňuje zkontrolovat správnost přenesených dat.

Přístupové metody

CSMA-CD – metoda náhodného přístupu

Stanice, která chce vysílat, zkontroluje, zda již nevysílá jiný počítač. Pokud tomu tak je, počká až bude na spojovacím kabelu klid. Když zjistí, že je na kabelu volno, začne vysílat.- síťový standard Ethernet
Token ring

Sítí koluje speciální packet – token. Vysílat může jen ta stanice, která momentálně token vlastní.

Token bus

Kopie předchozí metody, není ale nutná kruhová topologie, vytvoří se logický kruh.

Aktivní prvky kabeláže v sítích Ethernet:

HUB – rozbočovač, koncentrátor
BRIDGE – most – časti integrován do hubů – filtruje packety, podle cílové adresy je pustí jen do příslušné části sítě.
SWITCH – přepínač – funkčně podobný mostu, umožňuje , aby komunikace mohla probíhat mezi více páry síťových karet současně.
ROUTER – směřovač – shromažďuje informace o připojených sítích a pak vybírá nejvýhodnější cestu pro posíílany packet – používá se při připojování LAN k Internetu
GATEWAY – brána – slouží k připojování sítí LAN na cizí prostředí (např. K sálovým počítačům IBM)

Dnes nejpoužívanější standardy síťového hardware

Ethernet (rychlost 10 Mb/s)
Fast Ethernet (Ethernet pro rychlost 100 Mb/s)
Gigabitový Ethernet (pro rychlost 1000 Mb/s)

Více: http://site.the.cz
Vygenerované za: 0.01 sekund
5,538,428 návštěv