Přihlášení

Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.

Photo cloud


progeCAD - alternativa AutoCAD ®
Dodavatelem školní verze konstrukčního 2D&3D programu progeCAD Professional je konstrukční a vývojová kancelář SoliCAD, s.r.o.
 Vertikalní menu, vodorovně rozbalovací, třiúrovňové

05. Programování v jazyce VISUAL BASIC.NET

V následujících kapitolách se seznámíme s ukázkou programování ve vyšším programovacím jazyce. Zvolil jsem jazyk Visual Basic (v našem případě verze 2005 – v současné době je možno použít i verzi 2008). Tento jazyk je součástí projektu .NET firmy Microsoft. Výhodou je, že verzi Express Edition můžeme zdarma stáhnout a používat pro vzdělávací účely.
Následující stránky nejsou v žádné případě nějakou souvislou učebnicí programování. Snahou je na jednoduchých příkladech (k jejichž napsání jsem se inspiroval – některé jsem použil beze změny - buď v uvedené literatuře nebo jsou to příklady navazující na to, co jsme se učili v úvodu do algoritmizace a při programování v jazyce Comenius LOGO) ukázat některé možnosti a principy objektového programování a snad někoho motivovat ke hlubšímu studiu této problematiky. Podrobných učebnic je na trhu dostatek, ty, ze kterých jsem čerpal já, jsou uvedeny v přehledu použité literatury. Nevýhodou této literatury je, že ne vždy popisují konkrétní verzi Visual Basicu a nedají se bez úpravy použít – já používám verzi 2005 a na této verzi jsou všechny příklady vyzkoušeny.
Visual Basic je objektově orientovaný jazyk. Základem všeho jsou objekty, které mají nějaké vlastnosti (ty může nastavit programátor) a nějakým způsobem se chovají. Odpovídá to tedy běžnému životu, kdy i lidé, věci atd. mají nějaké vlastnosti a nějak se chovají, jsou ve vzájemné interakci, mění své chování v závislosti na vstupech a podobně.



Nebudu zde popisovat instalaci programu, prostředí programu popíšu hned v další kapitole u konkrétního příkladu.
Po prostudování a vyzkoušení následujících příkladů se určitě nestanete programátory. Je to dáno rozsahem tohoto textu a také jeho cílem. Ten cíl je jednoduchý – na snadných příkladech ukázat, jak vypadá moderní programování, a snad někoho přesvědčit o tom, že se vyplatí prostudovat dostupnou literaturu a věnovat se programování hlouběji. V rámci tohoto textu bude popis jen těch funkci a komponent nezbytně nutných pro vytváření příkladů, uvedených v textu. Ostatní vlastnosti, funkce atd. budou popsány jen velice informativně. Podrobnosti mohou zájemci získat v doporučené a použité literatuře (Uvedena na konci textu).



Poznámka: 2KQT8-HV27P-GTTV9-2WBVV-M7X96
Vygenerované za: 0.05 sekund
5,122,110 návštěv